top of page
Zoeken

Drie fouten die ik bijna alle koppels in mijn praktijk zie maken

Weinig zaken in mijn praktijk raken me meer dan relaties die verbrokkelen. Ik vind het zo pijnlijk om mensen te zien afglijden van ‘jij bent het beste dat me is overkomen’ naar ‘I want out of this’.


En toch is dit de weg die we ergens allemaal afleggen in een langdurige relatie. Als iemand die dit jaar intussen 11 jaar samen is met haar partner ken ik deze plaats van vertwijfeling, pijn en afstand. Maar intussen heb ik ook telkens weer de weg teruggevonden, naar liefde en verbinding met mezelf en mijn partner.


Daarom deel ik graag mijn 3 grote gamechangers als het op langdurige relaties aankomt:


1. MIND YOUR OWN BUSINESS. De grootste valkuil voor koppels ( en eentje waarin ik mezelf zie verglijden als het moeilijk gaat), is het monitoren van de ander. Tegen dat partners bij mij komen zijn ze vaak expert in alles wat de ander verkeerd doet, wat zijn/haar issues zijn en hoe hij/zij dat zou moeten aanpakken (en waarom hij/zij dat weigert te doen). Mind your own business is de mantra die je als brain tattoo in je hoofd wil prenten. Jouw taak, hoe verleidelijk dat bij momenten ook is, is niet om de ander te monitoren of te fixen. Jouw taak is niet om hem uit te leggen wat die allemaal verkeerd doet en hoe die daarmee kan stoppen.

Zoals het heerlijke spirituele gezegde gaat, you are not the police of the universe. Jouw taak is echt niet om de andere monitoren; maar dat is wel waar je ego je steeds weer toe verleidt; want op die manier ben je minstens niet bezig met jezelf en jouw aandeel in bepaalde situaties. (En we hebben allemaal altijd ook een aandeel in de situatie – hoe klein die ook is).

Mind your own business is ook verbonden met het gegeven dat liefde vrijheid is. En dat betkent dus dat, in een liefdevolle relatie, jouw partner ten allen tijde vrij is, om te doen wat hij wil, zijn hoe hij wil, zijn tijd op te vullen op de manier dat hij dat wil en met de kinderen om te gaan op de manier dat hij wil. En omgekeerd betekent het dat jij net zo vrij bent om je te positioneren tov dat gedrag. Het is niet omdat je partner X wil, dat jij dat ook moet willen. Maar de oplossing is ook niet om je partner te manipuleren in het doen wat jij dan zou willen of waar jij blij van wordt.

2. YOU ARE ONLY HERE TO BLESS. Als onze taak in relaties er niet in bestaat om anderen te monitoren en te fixen, waar bestaat ze dan wel in?

De ander graag zien en blessen (met andere woorden, laten voelen dat ze graag gezien worden). De ander het gevoel geven dat ‘you’ve got their back’. Dat jij weet wie ze echt zijn. Dat jij hen een geweldige dag toewenst. Dat jij dankbaar bent alweer een keer naast hen te zijn mogen ontwaken.

3. RELATIONSHIPS ARE THE PHD IN SPIRITUALITY Nergens worden we meer uitgedaagd en uitgenodigd om te groeien dan in romantische relaties. Eens je dat echt begrijpt, begrijp je dat de andere bijna een goddelijke opdracht heeft om je op bepaalde punten te triggeren. Niet om je te pesten; maar net omdat dat de plekken zijn waar je jezelf misschien klein houdt, waar je meer comfort zou kunnen ervaren of waar je leven gewoon beter zou kunnen werken. De plekken waar je getriggerd wordt en het niet loopt zoals je wilt, zijn niet het bewijs dat je relatie niet goed zit. Doorgaans zijn ze gewoon het bewijs dat de relatie precies doet wat ze moet: mensen met zichzelf en elkaar aan de slag zetten om te groeien. Maar meestal is dat ook net de plek waar zovele het op een loopje zetten. Net omdat ze dit bredere kader niet hebben.
Hoe je dat niet doet, en bovenstaande gamechangers concreet maakt in een echte relatie, met echte mensen en vaak ook echte kinderen die ertussen fietsen en de boel daarom niet per se eenvoudiger maken?


Dat goot ik speciaal voor jullie een bundel van 2 Valentijnswebinars. Gedurende 3,5u deel ik hoe je langdurige relaties opbouwt, onderhoudt en leuk houdt.

Want na meer dan 10 jaar persoonlijke ervaring en bijna half zo veel ervaring als begeleider van relaties in mijn praktijk, zijn dit de dingen die niemand je vertelt over relaties, maar die wel al het verschil maken.


Tickets & info vind je hier. Inschrijven enkel tem volgende week, dus don’t miss out op deze kans om je relatie diepgaand te transformeren naar een plek waar je met plezier thuiskomt op het einde van een lange dag.


En verder, happy valentine straks brightballs,


X

Nath

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page