top of page
Zoeken

De vijf beste vragen om jezelf te stellen

Journallen - dagboekschrijven dus - is hot en wel met een reden. Het is één van de beste manieren om in te checken bij jezelf, te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Het is ook één van de beste manieren om te verbinden met je intuïtie en uit te vogelen wat de volgende stappen zijn. En tenslotte is het ook een ongelofelijk helpend tool om doelen te bereiken, vooruitgang te tracken en dankbaarheid te ontwikkelen.


Redenen genoeg dus om met dat dagboekschrijven aan de slag te gaan. Maar wat als je niet goed weet hoe je daaraan moet beginnen?


I've got you covered girlfriend. Wat volgt zijn de 5 beste vragen die je jezelf kunt stellen als je in je dagboek schrijft; en die een begin kunnen zijn van een heel bijzonder dialoog met jezelf.1. Hoe gaat het met je?


Deze vraag is de meest voor de hand liggende om in te checken bij jezelf. Hoe gaat het met je betekent: hoe voel ik mij op dit moment? Voel ik spanning of pijn in mijn lichaam? Wat komt me dat vertellen? Hoe voel ik me op emotioneel vlak? Voel ik me zwaar, of eerder licht en hoopvol? Wat bezwaart er me? Waar worstel ik mee? Waar ben ik bang voor, onzeker over?

En op basis van al deze bevindingen kun je je de vraag stellen: wat heb ik nodig?


Het leuke aan dagboekschrijven is dat eens je in de flow komt, de antwoorden zichzelf aandienen. Je zal antwoorden voelen opborrelen uit het diepste in jezelf op vragen als 'wat heb ik nu nodig?'. Misschien rust, misschien tijd met andere vrouwen, misschien beweging, misschien yoga, misschien meditatie, misschien een telefoontje met je beste vriendin, misschien een datenight of misschien een babysit. Het antwoord zit in jou.


2. Wat is het ene ding dat ik nu (nog) niet (voldoende) doe, dat mocht ik het wel doen, alles anders zou maken?Opnieuw. Het leuke aan dagboekschrijven is dat eens je in een flow komt, de antwoorden op dit soort vragen zich gewoon aandienen. Diep vanbinnen heb je (soms verrassende) antwoorden op deze vraag. Daar regelmatig bij stilstaan en over reflecteren kan buitengewoon waardevol zijn en heel wat in beweging brengen.


3. Waar ben ik dankbaar voor?


Dankbaarheid is het beste medicijn tegen depressie, zwaarmoedigheid en angst. En ondanks wat we soms lijken te denken, is dankbaarheid niet afhankelijk van je omstandigheden, maar is het een mindset. Met andere woorden: een keuze die je maakt. Je kiest voor dankbaarheid - ondanks je omstandigheden.


Eens je jezelf begint te trainen om dagelijks stil te staan bij dingen waarvoor je dankbaar

bent (en dat kan gaan over hele grote en hele kleine dingen), zul je merken dat je je steeds dankbaarder gaat voelen. Die dankbaarheid gaat dan ruimte innemen die niet meer beschikbaar is voor angst of zwaarmoedigheid of jaloezie. En zo word je dan weer een ongelofelijk aantrekkelijk persoon, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, dankbaarheid is gewoon een heerlijk klimaat om in te vertoeven.

Figuurlijk ook, want de energie van dankbaarheid zorgt ervoor dat je ook steeds meer dingen aantrekt in je leven om dankbaar voor te zijn.


Dus jezelf deze vraag dagelijks stellen is één van de beste manieren om je leven fundamenteel te veranderen.4. Hoe kan ik opdagen voor mezelf vandaag?


Hoe kan ik vanuit de beste versie van mezelf opdagen voor mezelf vandaag?


Stilstaan bij hoe de beste versie van jezelf haar dag zou aanpakken maakt de kans veel groter dat je ook vanuit die versie zult gaan opdagen.


Misschien betekent het dat je meer tijd maakt voor jezelf doorheen de dag. Dat je gaat wandelen tijdens je lunchbreak of de tijd neemt om te lezen in dat boek dat je uit wilt of afspreekt met een vriendin na het werk.

Misschien betekent het dat je met meer mindfulness in je leven wil gaan staan.

Misschien betekent het dat je positiever wil praten tegen en over jezelf.


Wat het ook is, opnieuw, het antwoord zit in jou en via dagboekschrijven kan je je daar bewust van worden.


5. Hoe kan ik opdagen voor anderen vandaag?


Net zo belangrijk als de voorgaande vraag is deze vraag. Hoe kan ik, vanuit het beste wat ik de wereld te bieden heb, opdagen voor anderen in mijn leven vandaag?


Misschien kan je jezelf uitdagen om bijvoorbeeld een maand lang, elke dag iets te doen voor een ander. Je zou versteld staan van wat een ongelofelijk ripple-effect dat kan hebben in je leven. Dat kan gaan van een compliment geven aan anderen, iets zomaar doen voor iemand, iemand een kaartje of mail sturen, ...


Maar ook in de bredere zin van de vraag: hoe zou de beste versie van mezelf - degene die ik wil zijn - opdagen voor anderen in haar leven? Hoe wil ik opdagen als moeder, partner, dochter, zus, vriendin?

Ook daar opnieuw, door jezelf proactief die vraag te stellen is de kans vele malen groter dat je ook effectief vanuit die versie van jezelf opdaagt.


Ziezo pack. Een vijftal vragen om met jezelf en je dagboek aan de slag te gaan. Als je nog geen dagboek hebt, de mooiste vind je nog steeds in onze webshop uiteraard!

Los daarvan, deel dit bericht gerust met mensen die er iets aan kunnen hebben (dat kan al stap 1 zijn in opdagen voor anderen) en laat weten via IG of in de comments wat je eraan had!


Up & at 'em,


Nath


1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ik vind vooral vraag drie een heel erg fijne en verrijkende vraag om de dag mee te beginnen en af en toe tijdens de dag aan mezelf te vragen. Het is een vraag die doet glimlachen. Een vraag die ik mezelf soms stel is: Welke les kan ik uit situatie X leren?

Like
bottom of page