top of page
Zoeken

WHEN THE GOING GETS ROUGH

the rough get going.


5 tips om de storm te trotseren.


Wan op de instagrampoll die ik begin deze week deed, alsook op mijn eigen leven en de dingen die ik hoor en zie in mijn praktijk, dan blijken we met zijn allen nogal in een rommelig vaarwater te zijn terecht gekomen.

Is het de nieuwe volle maan, het post-lockdown-tijdperk waar we nog niet helemaal onze draai in

lijken te vinden, de grote vakantie die op zijn einde loopt of gewoon een perfect storm van die drie, God knows, maar feit is dat ik, en samen met mij heel wat van jullie blijkbaar, zich nogal wankel en chaotisch voelen. Zonder veel duidelijke focus of drive vooruit.


En dus een post met mijn vijf favoriete lifehacks om overeind te blijven in tijden van chaos.


1. BLESS THE MESS

Chaos is niet het probleem. Chaos is de manier waarop God, het universum - of whatever name you're comfortable with - het leven rondom jou herstructureert op een moment dat jij te bang bent om dat zelf te doen.

Chaos is de manier waarop het universum je uit de relatie manoeuvreert waarvan je weet dat je te gaan hebt maar waarvoor je te bang bent om het te doen.

De collectieve chaos van covid is een manier om ons uit een 'normaal' te halen dat eigenlijk al niet werkte voor ons, maar waar we ons alleen precies niet helemaal van konden bevrijden.

Chaos, is niet toevallig en het is niet verkeerd. Het is zoals een storm die door de natuur raast: niet per se fijn en comfortabel, niet echt het klimaat waarin je de relax buiten schuift en cocktail gaat drinken; maar wel een kracht die wegblaast wat te gaan heeft en verder stevig orde op zaken zet.


Chaos op die manier bekijken maakt ze interessant en net iets makkelijker te dragen. Het maakt ze ook minder verkeerd. Want ook dat is één van de overtuigingen die chaos moeilijk maakt: de idee dat als wij maar harder ons best hadden gedaan, ons leven nu niet in zulke chaos stond. Dat is BS uiteraard. Chaos, zoals storm, maakt integraal deel uit van onze (innerlijke) natuur en kunnen we niet vermijden.

Of om het in de woorden van Tara Brach te zeggen: 'This too belongs'.


Dus bless the mess, wetende dat het niet verkeerd is, en niet toevallig, maar een ietwat oncomfortabele manier van het leven om een aantal dingen terug te heroriënteren.


2. TAKE YOUR HANDS OFF THE WHEEL

Het enge aan chaos is het gevoel dat we krijgen de dingen niet onder controle te hebben. En dus is onze eerste instinctieve reactie vaak om net vol in te zetten op dingen die ons een gevoel van controle geven: we gaan nog obsessiever plannen, nog drukker worden in ons doen, nog meer gericht zijn op de buitenwereld.

Het mooiste beeld in die context is die van een auto die aan het slippen gaat. Instinctief wil je gewoon keihard de koers corrigeren door bij te sturen. Maar wat je leert is om je handen van het stuur af te houden, zodat de wagen zichzelf terug in balans krijgt. Hoe meer je tussenkomt, hoe erger je het vaak maakt.


In periodes van chaos is het net zo. Ik herken dat ik meestal door twee fases ga: een eerste waarin ik eigenlijk weerstand bied aan de chaos, door harder te werken, meer te doen; en vooral meer te forceren. Waarna ik meestal vrij snel tot de vaststelling kom dat dat niet gaat. Ik kan mijn creativiteit en productiviteit niet dwingen. Alles wat ik dan creëer is rommel, en de feedback die ik ervan krijg is lauw.

De tweede fase volgt na dit inzicht, en dat is de fase waarin ik een stapje terug doe en me overgeef aan de chaos. Een beetje zoals die glazen bolletjes die beginnen sneeuwen als je ze omdraait: het besef dat alles nu overal lijkt rond te zweven, en dat als ik de dingen gewoon zijn beloop laat gaan, alles uiteindelijk perfect zal landen waar het te landen heeft.


3. DOUBLE DOWN ON SUPPORT

Sowieso ben ik er een grote voorstander van jezelf goed te laten omringen, zelfs in tijden van smooth sailing. In die context refereer ik bij cliënten (en mezelf) steeds naar het ontwikkelen van je eigen dream team: een groepje mensen die je optimaal ondersteunen op verschillende vlakken. In mijn geval zitten daar een coach, een psychotherapeut, een kine, en een chiropractor in, naast de steun die ik online vind en zoek bij een aantal life- en businesscoaches (via podcasts en online cursussen).

In tijden van grote chaos kan het helpen om net extra daarop in te zetten. Extra inzetten op het stressmanagement in je lichaam door yogalessen (terug) op te starten, of via energetisch lichaamswerk. Het kan betekenen dat je een aantal keer terug gaat naar een/jouw coach of therapeut, of dat je via kinesiologie even de balans opmaakt van hoe het met je lichaam is gesteld.

Check trouwens ook al onze Of The Islands magnesium producten die echt wonderen doen om opgebouwde stress in je lichaam te neutraliseren!


Daarnaast kan steun er ook uitzien als goeie (en vooral meer) gesprekken met vriendinnen, meer steun in de zorg voor het huishouden of de kinderen, of meer steun door je struggles te delen met je partner.


4. DO LESS

Zoals ik daarnet al zei, hebben we in tijden van chaos en stress eerder de neiging om in overdrive te gaan, omdat dit ons een zekere vorm van controle geeft. Maar doorgaans is het in die momenten net een kwestie van het omgekeerde te doen, en minder te doen; heel stil en rustig te worden.

Dat wil zeggen, je beperken tot de strikt noodzakelijke taken. Business/work-wise betekent dat dus, gewoon de boel laten draaien, zonder zotte extra's. Maar ook in je leven en werk daarbuiten: gewoon de bal laten rollen. Niet willen de supermama zijn, of een nieuw dieet starten, of voor die make-over gaan waar je al zo lang van droomt.

Keep it really simple.

Waarom? Omdat de stress die gepaard gaat met periodes van wankel zijn er per definitie voor zorgt dat je minder goeie beslissingen neemt.

Met andere woorden, neen, wellicht wil je niet echt al je haar zo kort afknippen, maar is het meer een bevlieging van het moment in een poging jezelf af te leiden van al die dekselse onrust.

Alleen. De onrust is er and it's here to stay. Now you can do that with or without hair. ;)


5. STICK TO THE ROUTINES THAT WORK

Een van de redenen waarom het zo belangrijk is om, bijvoorbeeld, een ochtendroutine te ontwikkelen, is omdat dit soort krachtige gewoontes één van de zaken zijn waarop we in tijden van chaos kunnen terugvallen en die ons kunnen helpen een zekere rust te vinden midden in de storm.

Hoe meer die geautomatiseerd zijn (gewoon omdat ze al zo lang een dagelijkse handeling zijn), hoe makkelijker je ze zal blijven doen ook when the going gets rough.

Want, je raadt het al, hoe rommeliger het in de buitenwereld wordt, hoe sneller we gaan grijpen naar de zaken die ons heel kort en instant relief en bevrediging geven. Als daar zijn: meer suiker, cafeïne en alcohol. Minder bewegen (of net teveel). Minder lezen en kwaliteitsvolle ontspanning als meditatie, yoga, een wandeling in de natuur, ... en meer quick-fix entertainment.

Dus als een aantal gewoontes al niet geautomatiseerd zijn in ochtend- of avondrituelen; wees dan extra alert op die zaken in tijden van chaos. Want de quick-fix stress-verhelpers laten je vaak nog leger en angstiger voelen dan je eigenlijk als was.


Als je nog geen ochtendroutine hebt, en je wil er graag mee aan de slag; uiteraard is er dan mijn boek Morning Miracles.



Verder hoop ik dat deze 5 tips die werken voor mij op zijn minst inspirerend kunnen zijn om te ontdekken wat er werkt voor jou.


En om af te ronden op zijn Churchill's,


Keep on buggering on.


X

Nath

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page