top of page
Zoeken

EHBB: Eerste Hulp Bij Baaldagen.

Er zijn zo van die dagen, waarop iedereen lijkt te winnen behalve jij. Waarop je vel meer lijkt te spannen dan andere dagen en waarop je je afvraagt waar je eigenlijk mee bezig bent en of het allemaal wel uitmaakt?


Iedereen heeft ze wel. En ik heb er zo eentje vandaag. Dus leek het me het ideale moment om te delen wat ik doe op/met zo’n dagen. (Noteer dat ik dit aan het schrijven ben in een schreeuwerig aangeklede hangar die dienst doet als binnenspeeltuin en stilletjes de hemel dank dat ze hier op zijn minst goeie koffie hebben; terwijl ik ook vaststel dat het interieur ironisch genoeg heel erg goed bij mijn mood past.)Ik hoorde een copywriter ooit op een podcast het volgende zeggen: “everything is material”: alles is inspiratie en schrijfmateriaal; ook de moeilijke, lastige stukken – misschien zelfs vooral die dingen.


Dus zonder verder gedoe deel ik met jullie wat ik op en met zo’n dagen doe:


1. AANVAARD. Deze lijst is geen stappenplan, behalve punt 1; waar alles bij begint. Het leven kan je dan al een cactus geven, je hoeft er niet op te gaan zitten. Wat betekent dat je dan al een slechte dag kunt hebben, maar ertegen vechten (denken dat het anders zou moeten zijn, dat jij anders zou moeten zijn en je niet zo zou moeten voelen), maakt de hele zaak nodeloos veel lastiger dan het al is. Dus aanvaard wat is.

Soms is het gewoon even kut, of lastig of zit het tegen. Dat mag – ondanks wat je soms zou denken voortgaand bijvoorbeeld op sociale media. Wij zijn cyclische, seizoensgebonden wezens jij en ik, en dat betekent dat het niet het hele jaar door zomer is. Dat sommige dagen, weken en maanden winter of herfst zijn en dat ook die hun plaats en functie hebben.


2. SCHRAP. Hele lastige dagen zijn bij mij vaak indicatoren dat het allemaal wat teveel wordt en dat ik wat gas terug moet nemen. De eeuwige life-enthousiast in mij heeft zin en goesting in alles, waardoor ik soms te snel en te vaak ‘ja’ zeg. Moeilijke dagen zijn een uitnodiging om terug naar de essentie te keren: wat is echt belangrijk (voor mij), versus waar ben ik vooral iemand anders zijn agenda of plan aan het invullen? Wat moet/mag/wil ik niet meer doen; of juist wel? Wat past niet meer of wat is teveel? Maar ook op de kleinere microschaal van de dag: welke kleine dingen kan ik vandaag van mijn to-do-lijst schrappen om wat meer ruimte te krijgen (voor mezelf) en wat druk van de ketel te halen? Wat staat er op mijn to-do-lijst die eigenlijk echt wel minstens een dag kan wachten? Schrappen die handel.


3. AMP UP SELF-CARE. Op dagen (of periodes) waarop het allemaal wat ‘blah’ is, is het superbelangrijk om maximaal te capitaliseren op zelfzorg. De truc hier is om te begrijpen dat zelfzorg vaak met hele kleine dingen kan. Het hoeft niet altijd een uitgebreide full-body massage te zijn of een weekendje weg. Op de mindere dagen zijn mini-zelfzorg rituelen mijn go-to. Het zijn hele kleine, laagdrempelige dingetjes die je kunt doen en jou het gevoel geven dat er zorg gedragen wordt voor jou. Voorbeelden zijn: essentiële (rustgevende) olie diffusen; mooie, zachte muziek opzetten in de achtergrond; comfortabele, zachte kledij dragen, een stukje chocolade bij of een laagje melkschuim op de koffie, … Maar ook hele basis dingen in zelfzorg zoals zorgen dat je voldoende drinkt (helpt soms om het blah-gevoel letterlijk weg te spoelen), een green juice maken of een heerlijk voedende smoothie of superfoods salade, …


4. NATUUR. Niets is meer helend dan tijd doorbrengen in of bij de natuur. Ga wandelen langs de zee, in een bos of in uitgestrekte velden en je keert gegarandeerd anders, meer opgeladen en rustiger terug. En als je niet kunt wandelen, ga zitten bij een stuk natuur, works just as well.


5. RUST. Dagen waarop het allemaal teveel is, zijn vaak het gevolg van vermoeidheid of overprikkeling en beide worden het meest efficiënt geremedieerd door rust. Maar rust heeft vele facetten. De meest voor de hand liggende ervan is letterlijk rusten, dutjes doen, je in de zetel nestelen met een boek of magazine, zorgen dat je op tijd in bed ligt zodat je minimum (7 – 8 u slaap hebt op een nacht), …


Maar rust kan je ook scheppen door bijvoorbeeld je huis op te ruimen. Don’t you roll your eyes at me Brenda, ik weet dat kans dat ik een zeemeermin word aanzienlijk groter is dan de kans dat ik de volgende Marie Kondo word, maar bear with me. Want rust (en dus orde) in de buitenwereld brengen rust in de binnenwereld.

Rust kan ook in de vorm van prikkelrust: even afstand van sociale media, mails (indien mogelijk) of je telefoon in het algemeen. Leg die bijvoorbeeld in een schuif of in een kast zodat je minder snel verleid wordt om de laatste notificaties te checken.

Verder kan rust er ook uitzien als ontspanning: dingen doen waar je van oplaadt en die je dus weinig of geen energie kosten. Klassiek daarin is een aflevering van je favoriete serie kijken, je favoriete romcom of de show van een comedian. Maar ook zonnebaden, sporten (als je daar de energie voor hebt), een moment plezier met vriendinnen (of gewoon een telefoon met je bestie) vallen in deze categorie.

Tenslotte is er uiteraard meditatie. Niks brengt mij meer terug in mijn rust en kracht dan meditatie (klik hier voor een overzicht van mijn huidige favorieten). De truc hier is natuurlijk om niet te wachten op de slechte dagen om op je meditatie kussen te gaan zitten. Hoe meer je meditatie oefent (dus ook op goeie dagen), hoe efficiënter het zal zijn voor je op de moeilijke dagen. Een beetje zoals met een marathon lopen: hoe beter je traint en voorbereidt; hoe meer die training en voorbereiding je zullen dragen op ‘match day’.


Voilà. En nu ik aan het eind van dit stuk ben, voel ik me al pakken beter, en dat heeft gewoon te maken met opdagen voor anderen. En dus is dat misschien een laatste tip – doe iets voor een ander: schrijf een kaartje, stuur een bericht, schrijf een tekst, pay it forward, … Ook dat is een hele goeie manier om uit je eigen 'blah' te stappen.


Up & at ‘em pack,


Nath

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page