top of page
Zoeken

De vier pijlers waarop gezonde eigenwaarde bloeit.

Eén van de meest inspirerende beelden voor mij, is dat van de wolvin die ergens aan ruikt, zich omdraait en zonder gedoe weer wegwandelt.

Het is zo veelzeggend, en staat zo haaks op hoe de meeste van ons 'gedomesticeerd' werden. Doorgaans werd ons namelijk geleerd dat je je neus niet ophaalt. En al zeker niet zomaar, zonder goeie of grondige reden.En dus hebben we de neiging te lang te blijven, in wat eigenlijk niet meer goed is voor ons. Het ruikt niet meer fris. Het spant wat. Het geeft geen energie meer. Maar meer of andere argumenten dan dat vinden we er niet direct voor. Onze intuïtie spreekt nu eenmaal geen logica.

En daarom durven we vaak niet wegwandelen, van wat we weten dat niet meer past in ons leven. We denken dat we er geen goede reden voor hebben en blijven.


Los van wat je geleerd hebt, dit zijn de regels in deze roedel:


Het stinkt, is good enough a reason.

Het spant, is good enough a reason.

Ik weet niet precies waarom maar ik voel dat ik moet gaan, is good enough a reason.


Een wolvin die wegwandelt legt zichzelf niet uit. And neither should you.

Wat je daartoe in staat brengt, is eigenwaarde. Het is jezelf, je inzichten, intuïtie en waarheid zo naar waarde schatten dat je ze niet meer wegsteekt. Het is jezelf, je inzichten, intuïtie en waarheid zo naar waarde schatten, dat je ze niet in twijfel trekt omdat anderen dat mogelijks doen.


Of in de woorden van de heerlijke Trent Shelton: "God gave you the vision, why you expecting everyone else to see it?"


Eigenwaarde is niet een karaktertrek die je hebt of waar sommige gelukzakken mee geboren worden en anderen niet. Eigenwaarde is een spier. En hoe meer je die traint, hoe sterker die wordt. Wat volgt zijn de vier pijlers waarop eigenwaarde groeit.


Niet minder, maar ook niet beter dan.


Gezonde eigenwaarde begint bij begrijpen dat je niet beter, maar ook niet minder bent dan een ander. Dus de eerste gewoonte die je ontwikkelt is om, als je voelt dat je jezelf beter maakt dan een ander, jezelf terug naar beneden, en naar je centrum te brengen. ("Slow your roll Brenda, we all started out in adult diapers" bijvoorbeeld, als je je beter gaat maken dan een andere moeder).

En als je voelt dat je jezelf minder maakt dan een ander, jezelf terug naar boven, naar je centrum te brengen. Eye-to-eye met de ander. Dit is een practice brightballs, die veel en hard werk vraagt. Maar het is van het belangrijkste werk dat ons te doen staat.


Want het feit is, alle psychische pijn, zowel naar onszelf als naar anderen toe, ontstaat steeds vanuit een vorm van minachting. Je 'beter dan'' voelen is minachting van anderen. Je 'minder dan' voelen is minachting van jezelf. Geen van beide is nuttig. En vooral, geen van beide klopt. We're all just walking each other home.


R.E.S.P.E.C.T.


Daarop verder bouwend, heeft eigenwaarde te maken met respectvol omgaan, zowel met jezelf als met anderen. Dat betekent dat je met jezelf de afspraak maakt om - ongeacht wat de andere doet of zegt - jezelf nooit te laten zakken naar respectloos handelen tav hem of haar.

Het betekent ook dat je anderen niet meer toelaat om jou respectloos te behandelen en je dus traint in het liefdevol en geweldloos grenzen stellen naar anderen toe. 'Boundary Boss', het meest recente boek van Terri Cole is daarin een absolute bijbel.

Maar het betekent ook dat je in je eigen psyche opkomt voor jezelf: dat je je eigen innerlijke criticus niet meer zomaar de vrije loop geeft om jou respectloos te behandelen, maar liefdevol tegen hem in gaat.


Coherent leven.


Coherentie is een andere centraal begrip in het groeien van onze eigenwaarde. Coherentie betekent dat je innerlijke wereld en je uiterlijke wereld op elkaar zijn afgestemd. Dat je leeft volgens je waarheid en overtuigingen.

Het betekent dus bijvoorbeeld dat je halftime gaat werken als je voelt dat dat is wat klopt voor jou op dit punt, in plaats van fulltime te blijven werken omdat anderen dat raar zouden vinden - of zelfs wat ik ooit hoorde, dat je halftime werkt maar naar anderen blijft ophouden dat je fulltime werkt.

Coherentie betekent 'ja' zeggen als je ja voelt, en 'neen' zeggen als je neen voelt. Elke keer je dat doet, train je je eigenwaarde-spieren.


Connectie.


Tenslotte is connectie met jezelf een cruciaal gegeven in het ontwikkelen van eigenwaarde. Je hebt absoluut te leren hoe je intuïtie klinkt en wat die van je vraagt. En dat kan je maar door op regelmatige basis (idealiter dagelijks, maar minimum wekelijks) in te checken met jezelf.

Dat kan via een dagboek, waarin je gewoon dagelijks incheckt bij hoe je je voelt, wat de oncomfortabele gevoelens je komen vertellen (in plaats van ze te negeren), en wat je te doen staat. Diep vanbinnen hebben we elk van ons toegang tot de eindeloze wijsheid van het universum dat ons voortdurend verder wil helpen.

Maar het is aan ons, om in te checken, te luisteren en dan te doen.


De mooiste journals vind je uiteraard bij Wolvin. En ook in mijn laatste boekje Morning Miracles, vind je een stappenplan om 31 dagen lang te leren inchecken bij jezelf.


Ook meditatie is een geweldige manier om connectie te maken en houden met jezelf, en ook dat kan je leren in Morning Miracles, waar je een stap-voor-stap uitgeschreven handleiding vindt om te leren mediteren.


Dus up & at 'em pack. Train die eigenwaarde-spieren like it's nobody's business. We hebben werk te doen. En daarvoor hebben we de meest (veer)krachtige en liefdevolle versie van onszelf nodig.


Brightness,


Nath


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page